31 oktober 2009

Sagan om Ringen - Härskarringen (5)

Det mest fantastiska filmäventyret genom tiderna. En grupp med blandade personligheter och raser ger sig ut för att förstöra Maktens Ring i Domedagsklyftan, något som visar sig vara en mycket svår och farlig uppgift. Filmtrilogin är belönad med inte mindre än 17 Oscarstatyetter, och det är total utklassning gentemot alla andra filmer i ALLA kategorier. Sagan om Ringentrilogin är den bästa filmserien - alla kategorier. Enligt mig. För det kan inte bli så mycket bättre än så här när det kommer till filmer.

Regissören Peter Jackson har inte bara lyckats med en imponerande rollista och en stor budget, han har även tagit uttrycket specialeffekter till en helt ny nivå. Musiken ligger som en magisk effekt ovanpå alla fantastiska filmklipp och tar filmupplevelsen till en nivå jag aldrig sett tidigare. Miljöerna på nya Zeeland där filmerna spelades in är helt magisk. En mycket Stor planering och som mest filmade 11 filmteam SAMTIDIGT för att få ihop material till tre långfilmer på 16 månader. Peter Jackson är ett geni och jag har svårt att tro att någon filmserie, någonsin kommer att kunna matcha det här.

Sagan om Ringen - Härskarringen är den första delen av tre och här introduceras karaktärerna som kommer att kämpa för att maktens ring ska förstöras. Det är hoberna Frodo Bagger, Samvise Gamgi, Peregrin Took, och Meriadock Vinbock. Människorna Aragon och Boromir, alven Legolas, trollkarlen Gandalf Grå och dvärgen Gimli. Tillsammans är de ett brödraskap på nio personer som ger sig iväg mot landet Mordor. Vägen är lång och farorna väntar runt varje hörn. Men vem är egentligen Aragorn, och hur är han så god vän med Alverna? Vem är Gollum som förföljer dem? Vad är det för svarta ryttare som jagar dem i mörkret? Vilka är på deras sida egentligen?

Det här är en saga om några personer som ger sig ut på en farofylld vandring för att bekämpa det onda i världen. Det är stark vänskap, kärlek, krig, fred, klanbråk, familjeintriger och humor.


Visst att man kanske inte gillar fantasy, eller att man avskyr krigsfilmer. Jag var inte ett speciellt stort fan till fantasy förut, och krigsfilmer har aldrig varit min stil. Men Sagan om Ringen är något helt unikt. Fokuset ligger inte i krigen eller att det är påhittat. Fokuset ligger i karaktärernas kamp i storslagna och verkliga miljöer, på målet i horisonten som känns så avlägset, men man kämpar i alla fall, på vetskapen om att det finns något gott här i världen och att det måste segra. Vänskap.

Det här är det bästa i filmväg du någonsin kan hitta. Älskar det. Älskar det. ÄLSKAR DET! En femma av fem möjliga.

Härskarringen är första delen i en trilogi:

Sagan om Ringen - Härskarringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar