11 oktober 2009

Infernal Affairs (4,5)

Infernal Affairs är en kinesisk storfilm som inte är sådär jättekänd utanför Kina - tyvärr. Hollywood uppmärksammade filmen för flera år sedan och det gjordes en amerikansk version med bland annat Matt Damon, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg m.fl. Filmen heter The Departed och vann 4 Oscar, vilket jag tycker är helt oförtjänt. Den kinesiska originalfilmen med samma idé är mycket bättre och mer välgjord. The Departed är mycket rörigare i handlingen än originalfilmen Infernal Affairs. Och det gör ingenting att Infernal Affairs är på kinesiska, så länge man har svensk text så går det utmärkt att förstå och åtminstone jag stör mig inte på att de pratar kinesiska.

Idén är enkel. Redan bland polisaspiranterna så väljs en grupp ut att jobba för skurkarna och bli så kallade mullvadar inom poliskåren. Men polisen gör detsamma. De tar ut den mest lovande polisaspiranten och får resten att tro att han kastas ut från skolan, då han egentligen sätts ut på gatan för att skapa en kriminell karriär som mullvad åt polisen. Sedan hoppar filmen raskt fram tio år och mullvadarna har stigit i rang. både den äkta polisen som finns hos skurkarna och skurken som finns bland polisen. Det pågår en maktkamp. Båda sidor vet om att det finns en mullvad på varje sida, och det blir en kamp att få tag i dem för båda gängen. Samtidigt hamnar polisen som är mullvad hos skurkarna i en taskig situation då de enda två som vet om att han egentligen är polis dödas.

Så att säga, det kan tänkas lite rörigt i början, men kortfattat har vi två personer. En är skurk och en är polis, men de har bytt plats och infiltrerar varandras grupper. Samtidigt som skurkarna gör en kupp så varnar polismullvaden polisen om var detta sker, och skurkmullvaden hos polisen kan då varna skurkarna, och allt går då runt i en cirkel. Det blir katt och råtta-lek. Fast med pistoler.

En otroligt kul filmidé som inte blir tråkig. Otroligt bra gjord för att vara en kinesisk produktion och det enda som kan tänkas överdrivet är filmmusiken i vissa scener när någon av karaktärerna upplever starka känslor. Då drar de på för kung och fosterland (de har ju iofs ingen kung) men musiken höjs och det blir övertydligt vilka känslor personen just då känner. Kineser ska alltid vara så perfekta och de vill inte att någon ska missa denna viktiga händelse i filmen, därför gör de det mycket tydligare. Charmigt!


Jag älskar den här filmen! Den är hur bra som helst. Har ni sett The Departed och gillat den, då MÅSTE ni se denna. Har ni inte sett The Departed så kan jag säga: gör inte det. Se till att få tag i denna underbara film istället och se filmen som Hollywoodversionen bygger på. Infernal Affairs. Fyra och en halv av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar