15 maj 2009

Guldkompassen (4)

Baserad på en av mina favoritböcker, Guldkompassen av Philip Pullman. Första boken i serien om den mörka materian. Filmen följer inte bokens handling exakt, men alla de viktigaste delarna är med. En otrolig sagovärld som liknar våran men där alla har varsin Daimon i form av ett djur som hör ihop med människorna genom att de är deras själar. De kan prata med varandra och barns daimons kan ändra form efter behag.

Historien utspelar sig i ett parallellt Oxford där Lyra lever på Jordan's College. Hon är föräldralös - tror hon, och spenderar sina dagar med att trotsa hennes lärare och klättra runt på taken tillsammans med kökspojken Roger. En dag försvinner Roger och det verkar som om Slukarna har tagit honom. Fler barn försvinner, alltid fattigas barn. Lord Asriel, morbror till Lyra kommer på besök till colleget för att få pengar till ett forskningsprojekt, och kort därefter kommer Ms Coulter och tar Lyra med sig till London. Innan Lyra lämnar Jordan får hon en Guldkompass av rektorn, som får henne att lova att inte visa den för Ms Coulter. En Guldkompass säger alltid sanningen och det är av yttersta vikt att ingen vet om att hon har den. Lyra dras in i kriget om Aktoriteten, Stoft, och försvunna barn. Hon upplever Nordpolen, Pansarbjörnar och Häxor.


Det kan inte bli så mkt bättre när det gäller barnfilmer. Kanske med undantag från Narnia som är en av favoriterna så är Guldkompassen helt enastående. Otroligt bra specialeffekter och handlingen passar utmärkt till längden på filmen. Flera favoritskådespelare är med i filmen, som Nicole Kidman, Eva Green, Ian McKellen, Christopher lee och Daniel Craig.


En fyra av fem möjliga. Ett måste för alla barn och fantasyälskare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar