2 maj 2009

Die Welle (5)

Die Welle är en tysk nyfilmatisering av en tidigare amerikansk film. Filmen baseras på en verklig händelse som var ett experiment i en amerikansk skola för 40 år sedan. Historieläraren Ron Jones visade hur enkelt det var att påverka en klass att utföra nazistiska handlingar trots elevernas övertygelse om "att det aldrig kan hända här". Han beskriver sitt häpnadsväckande resultat i boken "No substitute for madness".



Nyfilmatiseringen är gripande, och det känns mer verkligt när det handlar om nazismen att det är tyska som talas. Skådespelarna är mycket övertygande och jag tvivlar int ens sekund på att om man försökte sig på ett liknande experiment så skulle det lyckas.

Filmen handlar om läraren Rainer Wenger som ofrivilligt tilldelas att ta hand om ämnet Autokrati (diktatur) under en temavecka. Eleverna som i första stund hävdar att det aldrig skulle kunna hända igen märker inte förvandlingen de själva deltar i. Vågen (Die Welle) startas, de klär sig i likadana kläder, rör sig i takt, och släpper inte in någon i gruppen som inte kan det hemliga tecknet! experimentet går över styr och de få elever som inser vad som verkligen händer trycks ut av sina fd. vänner.



Jag kan rekomendera denna film för alla filmälskare, och för alla lärare som undervisar i historia eller samhällskunskap. Filmen är från 15 år och den gränsen är satt mycket bra.

Jag ger Die Welle en 5 av 5 möjliga. Den är tänkvärd, gripande och mycket bra filmatiserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar